Musique du Couronnement dell’Eglise
av F. A. Uttini

Gustaf III:s kröningsmusik
i STORKYRKAN, STOCKHOLM SÖNDAGEN DEN 29 MAJ KL.16.00

Den 29 maj 2022 är det på dagen 250 år sedan kung Gustaf III kröntes.
Medan kungens begravningsceremoni är väl undersökt har kröningstillfället behandlats i mycket begränsad omfattning. Konserten, under vilken musiken till Gustaf III:s kröning framförs för första gången sedan 1772, är en del av ett forskningsprojekt där fil.dr. Jennie Nell (Stockholms universitet) samarbetar med professor Mattias Lundberg (Uppsala universitet) och Drottningholms barockensemble, Storkyrkan i Stockholm, Sällskapet Gustafs skål, samt Musik- och teaterbiblioteket för att rekonstruera kröningsceremonin med fokus på de musikaliska inslagen.
Programmet inleds med en kort föreläsning där Lundberg och Nell presenterar delar av sin forskning och guidar publiken genom kröningsakten såsom den genomfördes 1772.
Kröningsmusiken, Musique du Couronnement dell’Eglise, komponerad av Francesco Antonio Baldassare Uttini (1723–1795), framförs tillsammans med ouvertyren och ett par arior ur de tidigaste versionerna av Uttinis opera Thetis och Pelée – som beställts av Gustaf III att framföras på kröningsdagen men som fick skjutas upp till januari 1773. Härutöver framförs ett par kröningsmenuetter av Uttini och konsertmästaren Eric Ferling, vilka skrevs till dansen efter kröningsmiddagen i Rikssalen. Medlemmar i Sällskapet Gustafs skål demonstrerar danserna iförda historiska, handsydda galadräkter.

Medverkande:
Jennie Nell, ordförande i Sällskapet Gustaf III
Mattias Lundberg, professor vid institutionen för musikvetenskap, Uppsala universitet
Drottningholms Barockensemble
Elisabeth Hellström, sopran
Patrik Kesselmark, tenor
Katarina Kammarkör
Sällskapet Gustafs skål!
Musikalisk ledning: Hans Vainikainen
Producenter: Jennie Nell (Sällskapet Gustaf III) & Rebecka Karlsson (Drottningholms Barockensemble)
Evenemanget genomförs med generösa bidrag från Kulturrådet och Svenska Akademien.
Medlemmar i Sällskapet Gustaf III och Sällskapet Gustafs skål betalar 100 kr och anmäler sig via formulär på Sällskapet Gustaf III:s hemsida senast den 26 maj.
https://sallskapetgustaf3.se/sallskapet-gustaf-iii-inbjuder-till-jubileumskonsert/
Övriga köper biljetter via Ticketmaster. Pris: 250 kr.
https://www.ticketmaster.se/event/gustaf-iiis-kroningsmusik-musique-du-couronnement-delleglise-biljetter/618669
VARMT VÄLKOMNA