Italiensk fiolfrossa!

De italienska fiolbyggarna, bl.a. Stradivarius, utvecklade under 1600- och 1700-talen violinen till att bli större och ljudstarkare. Allt för att kunna spegla de stora känslorna. Den italienska barockmusiken rymmer lidelse, djärv virtuositet, intensitet och temperament. Kompositörerna Veracini, Tartini och Vivaldi är några av dess mästare. Alla tre var dessutom virituosa violinister och det är lätt att tänka sig att det fanns en viss rivalitet dem emellan. Legenden förtäljer att Tartini, efter att ha hört Veracini spela, blev så missnöjd med sin egen förmåga att han låste in sig på sin kammare för att ”i lugn och ro” arbeta på sin stråkteknik. Medicinen måtte ha gjort verkan, då Veracini senare blev vida berömd för sitt spel och elever från Europas alla hörn strömmade till hans skola. Även Vivaldi var en mycket skicklig musiker och från 24 års ålder även en framgångsrik lärare. Ett bevarat omdöme lyder: ”Det är föga troligt att någon någonsin spelat eller någonsin kommer att spela med liknande manér”. På lördag får dessa tre maestri mötas i Hjorthagskyrkan. Varmt välkommen till Musikscen: Hjorthagen!