Om oss

Drottningholms Barockensemble bildades av altviolinisten Lars Brolin 1971. De sex ursprungsmusikerna satte som mål att spela 1600- och 1700-tals musik på tidstrogna instrument. Idag har antalet medlemmar växt och man kan som mest presentera en orkester med både stråk, blås, slagverk och pukor. ­Konsertmästare för ensemblen är violinisten Nils-Erik Sparf, som även är primarie i ­Uppsala Kammarsolister, samt Stefan Lindvall som är frilansmusiker med Norge, Sverige och Danmark som bas.

Genom åren har DBE haft möjlighet att arbeta och turnera i ett flertal länder och kontinenter däribland USA, Kina, Australien, Spanien, Tyskland, Frankrike och Japan. Många kända artister och dirigenter har valt att samarbeta med Drottningholmarna. I Sverige har konserter arrangerats tillsammans med Eric Ericsons Kammarkör och Bachkören. Bland världsnamnen kan nämnas dirigenterna Christopher Hogwood, Andrew Parrott, Lars Ulrik Mortensen, Sigiswald Kuijken, Emmanuelle Haim och Alfredo Bernardini samt solister som Anne Sofie von Otter, Clas Pehrsson, Malena Ernman och Emma Kirkby. Sedan 2006 samarbetar ensemblen med sopranen Barbara Hendricks. Detta samarbete har hittills resulterat i tre skivinspelningar och ett flertal turnéer i Frankrike, Marocko och Japan.

Ett 60-tal skivinspelningar har gjorts bl.a. för BIS, EMI, Musica Svecia och Naxos med verk av Bach, Händel, Telemann och Roman för att nämna några. Inspelningen av Vivaldis ”Årstiderna” blev internationellt uppmärksammad och vald till bästa inspelning av verket i den prestigefyllda tyska tidningen Audio.
Sedan 2005 driver Drottningholms Barockensemble en egen konsertserie med ca 6 konserter per år. Genom åren har såväl olika konstellationer av DBE som ett stort antal gästande grupper och solister medverkat. Från och med 2010 är serien ett samarbete med Engelbrekts församling i Stockholm.

Sedan 2005 driver Drottningholms Barockensemble en egen konsertserie med ca sex konserter per år. Genom åren har såväl olika konstellationer av DBE som ett stort antal gästande grupper och solister medverkat. Under 2011 ­firade ­ensemblen 40-årsjubileum med tre festkonserter, där såväl barockoboisten ­Alfredo Bernardini som kompositören Carl Unander-Scharin stod på programmet.

Drottningholms Barockensemble

Ensemblens medlemmar

Konsertmästare:
Nils-Erik Sparf, Stefan Lindvall

Violin:
Nils-Erik Sparf, Sten-Johan Sunding, Erika Lundmark, Stefan Lindvall, Rebecka Karlsson, Marit Bergman-Sandklef, Kristina Westfelt, Elin Gabrielsson, Catalina Langborn

Viola:
Karin Dungel, Olof Ander

Violoncell:
Mime Yamahiro-Brinkmann, Malin Sandell, Pelle Hansen

Violone:
Olof Larsson, Yngve Malcus

Cembalo, orgel:
Björn Gäfvert

Luta, barockgitarr:
Sven Åberg, Anders Ericson

Traversflöjt:
Olle Torssander, Björg Ollén

Barockoboe:
Ulf Bjurenhed, Bertil Färnlöf, Kyoko Nakazawa

Barockfagott:
Sven Aarflot

Barockhorn:
Hans Larsson

Barocktrumpet:
Urban Eriksson, Mats-Olov Svantesson, Kina Sellergren

Barockpukor, slagverk:
Johnny Rönnlund

Musikvetenskaplig rådgivare:
Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap, Uppsala universitet

3 reaktioner på ”Om oss”

  1. Per Anders Amundsson

    Hej

    Jag arbetar på en video om Drottningholm för min Youtube-kanal med reseguider från Stockholm. Jag vill gärna använda Drottningholmsmusiken av Johan Helmich Roman i denna video, och har funnit en mycket bra inspelning med Drottningholms Barockensemble på Youtube, Jag vet inte vem som har rättigheterna till denna inspelning, men undrar alltså om jag kan få använda den i min video. Musiken kommer i så fall att höras i början och slutet av videon, samt under ett par inslag mitt i videon. Det blir inte hela inspelningen utan en del av den. Om det går bra kommer jag att lägga in en textruta med namnet på orkestern respektive dirigenten i slutet av videon. Ring mig gärna om något är oklart eller behöver diskuteras, 070-359 96 63. Jag skulle vara tacksam för ett snabbt svar på detta meddelande.

    Med vänlig hälsning, Per Amundsson

Kommentarer är stängda.