Pukor och trumpeter i krig och fred

Barocken brukar kallas den gyllene eran för naturtrumpeten. En mängd musik för ekvilibristiska trumpetare skrevs under perioden. Att höra Drottningholms Barockensembles blåsare och pukslagare släppa loss med inte mindre än fyra trumpetsolister och en puksolist blir en glänsande, virtuos och praktfull barockupplevelse! Luta er tillbaka och njut!

Program
Marc Antonie Charpentier (1634-1704): Prelude ur Te Deum
Georg Philipp Telemann (1681-1767): Trumpetkonsert i D-dur
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Divertimento nr. 6 för två flöjter, fem trumpeter och fyra pukor
Antonio Vivaldi (1678-1741): Konsert i C-dur för två trumpeter

PAUS

Johann Samuel Endler (1694-1762): Sinfonia i F-dur
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Brandenburgkonsert nr. 2

Medverkande
Drottningholms Barockensemble (17-22 musiker)
Solister ur Drottningholms Barockensemble

Konsertlängd
Cirka 2 timmar inkl. paus

 

Denna festkonsert inleds med ett solo för pukor som introduktion till Charpentiers Te Deum, välkänd som EBU:s signaturmelodi eller ”Eurovisionshymnen”. Den följs av Telemanns trumpetkonsert i D-dur, en klassiker ofta spelad i samband med bröllop och andra festliga tillfällen.

Mozarts Divertimento nr. 6 har en ovanlig besättning: två flöjter, fem trumpeter och fyra pukor. Att se och höra flöjterna leda ensemblen genom sex satser av de mest skiftande karaktärer är kammarmusik i ordets rätta bemärkelse. Vivaldis underbara konsert i D-dur för två trumpeter, stråkar och generalbas får avsluta första halvan av konserten.

Efter paus får vi lyssna till ett mycket originellt stycke. Endlers sinfonia är skriven som en symfoni i sex satser med riktigt höga och krävande trumpetstämmor. I centrum finns puksolisten med sina fem pukor. Det blir en njutning för såväl öra som öga, när solisten virtuost leker fram melodierna i denna enastående solokonsert. Som avslutning hör vi i Bachs andra Brandenburg konsert blockflöjt, violin, oboe och trumpet showa loss i en festlig final.

För frågor och prisuppgifter, välkommen att kontakta oss! Kontaktuppgifter hittar du här.

Tillbaka till ”För arrangörer”