Rariteter från Lövstabruk

Från Lövstabruk, det mycket vackert belägna vallonbruket i norra Uppland, kommer en stor musiksamling med noter från 1700-talet. Detta tack vare en av brukets ägare, Charles de Geer, som var en hängiven musikälskare. Han reste runt i Europa och inhandlade noter av den tidens tonsättare – kända och, för oss idag, okända namn. Olika genrer finns också representerade i samlingen. Lördag en den 23 september i Hjorthagskyrkan spelar Drottningholms Barockensemble musik ur Leufsta musiksamling, som numera förvaras på Uppsala universitetsbibliotek. Vi får höra konstmusik, dansmusik och ren populärmusik, som den lät på 1700-talet. Kompositörerna är bl.a Vivaldi, Pepusch och Uttini. Den senare var en italiensk-svensk dirigent, tonsättare och musiker som även invaldes i Kungliga Musikaliska Akademien. Drottningholms Barockensemble har tidigare spelat in två cd-skivor med musik ur Leufsta musiksamling och gav under sommaren en konsert i vackra Lövstabruks kyrka, i närvaro av Kungaparet. Biljetter kan förköpas på billetto.se.