Allesandro Stradella: Stjärnornas makt
Riddarhuset
Gästspel av Finska barockorkestern
Flyttad från den 27 januari till den 28 september!

La forza delle stelle – Stjärnornas makt

Alessandro Stradellas sällan uppförda serenata 

Alessandro Stradella (1639–1682) är känd för sin rika musik men även för sitt äventyrliga liv. Stradella komponerade serenatan La forza delle stelle (Stjärnornas makt) i Rom i drottning Kristinas (1626–1689) akademiska krets på 1670-talet. Sveriges tidigare regent Kristina, som nu bosatt sig i den eviga staden, hade inflytande på kompositionsprocessen, instrumentationen och verkets filosofiska bakgrund, och hon skrev också delar av texten. Kärlekstemat var viktigt för henne både på en akademisk och personlig nivå, för hennes dubbelroll som kvinna och regent rimmade illa med tidsperiodens färdiga mallar. Genom hela sitt liv letade hon efter en egen, speciell plats i partnerskapets och kärlekens labyrinter. Librettot till La forza delle stelle begrundar kärlekens mångfacetterade väsen samt hur den påverkar människor och deras beteende. Ur ett musikhistoriskt perspektiv är det intressant att notera att La forza delle stelle är ett av de första verken som skrivits i formen av en concerto grosso.

Finländska barockorkestern uppför det här sällan hörda verket på två Riddarhus: i Helsingfors och i Kristinas gamla hemstad Stockholm. Serenatans huvudroller sjungs av franska Myriam Arbouz, som är FiBOs gäst nu för tredje gången, samt av finska Kajsa Dahlbäck. Helheten kompletteras av instrumentalmusik av Arcangelo Corelli, som även han åtnjöt Kristinas beskydd och var verksam i Rom.

Konsertens längd: 1 h 45 min (inkl. paus)

Vänföreningens medlemmar har rabatt på biljettpriset.