Te Deum i Hjorthagskyrkan

På lördag kl 15 möts Drottningholms Barockensemble och Högalids Vokalensemble i Charpentiers Te Deum och Bachs Singet dem Herrn. Det sägs att uruppförandet av Marc-Antoine Charpentiers Te Deum var ägnat att fira den franska segern efter slaget vid Steinkirk 1692. Stycket komponerades följdaktligen i D-dur, som Charpentier ansåg vara en ”klar och mycket krigisk” tonart. Med sina elva satser är Te Deum ett gediget verk för solister, kör och orkester. Efter en törnrosasömn återupptäcktes Te Deum 1953 och redan året efter valdes den inledande satsen till signaturmelodi för EBU:s sändningar. Knappt sextio år senare används signaturen fortfarande, bland annat vid Eurovision Song Contest, vilket har gjort melodin till Charpentiers i särklass mest kända. Varmt välkommen på lördag!