Klimatet som musikaliskt tema i Engelbrektskyrkan

Helen TronstadKlimatet har i alla tider spelat en stor roll för människor och har inspirerat många kompositörer, inte minst under barocken. Söndagen den 24 november ger Drottningholms Barockensemble en konsert med titeln Klimatet – ett tema med globala variationer. Historisk programmusik med anknytning till klimat och väderfenomen bildar stommen i detta program där ett nyskrivet beställningsverk av tonsättaren Tebogo Monnakgotla får skapa ännu en dimension. Meteorologen Helen Tronstads redogörelser om klimatets utveckling i Sverige med omnejd integreras i helheten. Smältande isar och kortare perioder med snötäcke är några faktorer som kommer att påverka klimatet för oss. Havens förmåga att lagra värme är mycket betydelsefull och här spelar Golfströmmen en viktig roll. Detta scenario inspirerade Tebogo Monnakgotla i komponerandet av stycket Shattered streams, som uruppförs i samband med klimatkonserten i Engelbrektskyrkan. Projektet genomförs med stöd av Statens kulturråd, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse och Engelbrekts församling. Läs mer om programmet här.