Kröningstrumpeterna – från 1700-tal till nutid

Liljatrumpet_600Den 17 oktober bjuder Drottningholms Barockensemble in till musikalisk fest tillägnad barockens glänsande högtidsinstrument – trumpeten. Dagen till ära invigs tre silvertrumpeter som tillverkats på initiativ av Urban Eriksson, trumpetare i Drottningholms Barockensemble. Idén till projektet fick han redan för 27 år sedan.

– Jag arbetar sedan många år i Hovkapellet och 1988 hade man en utställning om Kungliga Operans historia. Där fanns tre fantastiska så kallade Kröningstrumpeter i original från tidigt 1700-tal, inlånade från Livrustkammarens samlingar. Då lovade jag mig själv att jag en dag skulle tillverka kopior av dessa instrument, berättar Urban.

Kröningstrumpeterna tillverkades på 1730-talet av silversmeden Carl Lilja i Stockholm. Man vet att de användes bland annat vid Adolf Fredriks och Lovisa Ulrikas kröning 1751. För att skapa de nya silvertrumpeterna har det krävts stora portioner av envishet, hantverkskunnande och engagemang. Det är tre personer som under de senaste fem åren stått för den övervägande delen av arbetet i projektet. Lars Gerdt, instrumentmakare och kollega i Hovkapellet, har tillverkat huvuddelen av trumpeterna så att liknar originalen så långt det är möjligt, då tillverkningsmetoderna trots allt skiljer sig från de ursprungliga. Silversmeden Sigrid Ingela Blom har tagit fram identiska silverdekorationer samt graverat blomstermönster med de historiska originalen som förlaga. Urban själv har stått för finansieringen. Han har också arbetat outtröttligt med den musikaliska kvaliteten genom att provspela, diskutera, justera och provspela igen oräkneliga gånger tills instrumenten fått exakt den rätta klangen.

– När Roman uruppförde Drottningholmsmusiken vid Adolf Fredriks och Lovisa Ulrikas bröllop 1744 är det mycket troligt att musiken spelades på just silvertrumpeterna. Därför känns det självklart att den musiken finns med på invigningskonserten den 17 oktober, avslutar Urban, som vi får höra som solist i Bachs Brandenburgkonsert nr. 2.

Tips! Stanna gärna kvar efter konserten. Då finns det tillfälle att titta närmare på de nytillverkade silvertrumpeterna och ställa frågor till Urban, Sigrid och Lars.

Biljetter till konserten förbokar du här.