Viola da gamba-klanger inleder hösten i Hjorthagskyrkan

GambainstrumentViola da gamba, eller Viol på engelska, eller Viole de Gambe på franska – kärt barn har som bekant många namn. I vår serie av instrumentpresentationer har vi nu kommit till det stråkinstrument som under tidig barock faktiskt var ett av de allra vanligaste i såväl Italien, England som Frankrike, det vill säga innan fiolfamiljen tog över scenen. Gamba eller da gamba, syftar på att instrumentet placerades eller hölls i knäet av den trakterande musikern, till skillnad från viola da braccio (axel) som mer syftar på fiolfamiljen. Men som vanligt så har vi förenklat historien i det att de tidiga gamborna ofta placerades någonstans i axelhöjd eller hölls som en luta.

Mer om det får vi veta lördag den 17 september kl 15 i Hjorthagskyrkan. Då bjuds på ett härligt smörgåsbord med musik från Spanien, Tyskland och inte minst Frankrike – det land som kanske allra mest tog ’la Viole de Gambe’ till sitt hjärta, med solkungen Ludvig XIV som beskyddare. Varmt välkomna till ett äventyr med sköna klanger då mängder av strängar sätts i svängning: gambor, lutor av olika slag samt en välljudande cembalo. Stanna gärna kvar efter konserten, då du har chansen att se instrumenten på nära håll och mingla med gambisterna! Som vanligt kan du boka biljetter här på webben.