Bli kulturmecenat?

Drottningholms Barockensemble har beställt en ny cembalo.
Barockensemblen besitter sedan tidigt 1980-tal en cembalo av flamländsk typ. En cembalo som använts flitigt och rest med ensemblen över hela jordklotet vid konserter. Instrumentet har fungerat väl och fyllt sin uppgift som ackompanjemangs- och soloinstrument. Dock har, för att möta barockensemblens utveckling, önskemål uttryckts om ett större, omfångsrikare och kraftfullare instrument.
Drottningholms Barockensemble har vänt sig till Kilströms Klafvessinmakeri (ett synnerligen välrenommerat och världsberömt cembalobyggeri) i Strängnäs för att beställa bygget av ett nytt instrument.
Efter diskussioner mellan cembalobyggare Andreas Kilström och ensemblens cembalist, Björn Gäfvert, valdes en cembalo av engelsk 1700-talstyp. Förebilden är den engelske cembalomakaren Richard Hitchcock. Instrumentet är bestyckat med två manualer (tangentrader) och tre register. Tonomfånget är så stort att all musik komponerad för cembalo kan framföras.
Kilström är en mycket efterfrågad cembalobyggare så leveranstiden är lång. Cembalon blir färdigställd 2021 vilket passar mycket bra eftersom det sammanfaller med Drottningholms Barockensembles 50-årsjubileum.

Priset för denna cembalo är SEK 486.000.

Lite mer om Kilströms Klafvessinmakeri finns här: http://www.kilstroms.se/

Drottningholms Barockensemble är ytterst tacksam för alla bidrag, små som stora, till cembalobygget. Du kan nu via ”crowdfunding” hjälpa till att förverkliga detta projekt. Om du (eller någon du känner?) vill bidra med ett litet (eller stort) belopp så går det bra att SWISHA till 123 165 2528 eller betala till bankgiro 5103-7166 och skriva ”Cembalo” som meddelande.